10-jarig jubileum

10-jarig jubileum

In 2023 viert Schakenbosch haar 10-jarig bestaan. Al 10 jaar bieden wij, in verbinding met andere organisaties en partijen in het jeugdzorg-veld, hulp aan kwetsbare jongeren. Een mijlpaal waar wij trots op zijn!

Hoe het begon
Circa 15 jaar geleden waren er in regio Zuidwest geen of te weinig passende plekken voor kwetsbare jongeren. Ipse de Bruggen en Jeugdformaat namen gezamenlijk het initiatief om hier verandering in te brengen, want voor deze groep jongeren moest goede hulp komen, vonden zij. Van ambities en plannen aan de overlegtafels kwam het uiteindelijk tot de opening van Schakenbosch in Leidschendam op 1 januari 2013.

Alle begin is moeilijk en Schakenbosch als gloednieuwe organisatie in een gloednieuw gebouw vormde daarop geen uitzondering. Maar naar de woorden van een collega: ‘Als je uitgroeit van een organisatie waar op dag 1 geen pen te vinden was (géén grap :), naar een organisatie die begeleiding mag geven aan kleinschalige groepen met 6 jongeren, dan heb je een hoop ontwikkeld.’

Leren en ontwikkelen is essentieel. Daarom wordt vanaf 2013 al samen gewerkt met het Schakenbosch College op hetzelfde terrein in Leidschendam. Zorg en onderwijs werken nauw samen in het belang van de jongeren, om hen de beste ontwikkelkansen te bieden.

In 2015 kwam ook de Jutters Jeugdformaat Combinatie naar hetzelfde terrein. En in 2018 besloten zij te fuseren. Met de nieuwe moederorganisatie Parnassia Groep werd de expertise verbreed en kon er hulp geboden worden vanuit jeugd-ggz, zorg voor jongeren met een verstandelijke beperking en jeugd- en opvoedhulp.

Samen aan zet voor de best passende zorg
Onderstaande video is gemaakt ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan en voor het eerst vertoond op het symposium ‘Samen aan zet voor de best passende zorg’.

Symposium 10 jaar Schakenbosch

Blik vooruit
De zorg voor de meest kwetsbare jeugd kan beter aansluiten op wat de jongere echt nodig heeft. Daarvan is Schakenbosch zich bewust, samen met de jeugdhulpregio’s, gecertificeerde instellingen en andere aanbieders JeugdzorgPlus in regio Zuidwest.

Lees ook
Nieuwsartikel – 30-01-2023: Schakenbosch bestaat 10 jaar!
Nieuwsartikel – 15-05-2023: Jongeren in de spotlight tijdens Symposium Schakenbosch