Nieuw: Relax kamers

Nieuw: Relax kamers

Sinds kort heeft Schakenbosch relax kamers. De eerste is klaar en wordt af en toe gebruikt. Binnenkort zullen er nog een aantal worden ingericht.

‘De relax kamer is echt bedoeld als fijne rustige plek voor de jongeren. Als zij het nodig hebben om zich te ontspannen, even muziek te luisteren of een spelletje te doen, dan kan dat,’ aldus een medewerker.

Het eerste dat opvalt in de kamer is de gigantische zitzak. Verder zien we een heerlijk zachte deken en de rustige kleuren van het interieur. De deur kan niet op slot. Er komt nog wel een bordje ‘storen/niet storen’ bij de deur waarmee een jongere zelf kan aangeven of hij even niet gestoord wil worden. De inrichting en kleurstelling zijn samen met de jeugdzorgwerkers van de aangrenzende groepen gekozen om zo goed mogelijk aan te sluiten op de behoeften. Er is mogelijkheid om muziek te luisteren, licht te projecteren op de muur of met de bal te spelen die er ligt. Maar jongeren kunnen natuurlijk hun eigen spulletjes meenemen naar deze ruimte: een puzzel, een spelletje of tekenspullen.

Leidinggevende Pien Vermijs legt uit: ‘De relax kamer is een belangrijke verbetering. We kunnen nu iets extra’s bieden aan de jongeren. Als een jongere overprikkeld raakt, hoog in zijn spanning zit, dan kunnen we hem nu een rustige plek bieden waar hij alleen of met zijn begeleider, mag zijn. Jongeren gebruiken de kamer vrijwillig; ze mogen er zijn. Als we zien dat een jongere hoog in zijn spanning zit, kunnen we hem ook adviseren om even lekker muziek te gaan luisteren. Het doel is dat jeugdzorgwerkers meer handvatten hebben om het niet tot een escalatie bij een jongere te laten komen.’

In die zin zijn de relax kamers dus helemaal in de behandellijn van Schakenbosch én dragen ze bij aan het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen. Een mooie en belangrijke verbetering.