Voedings- en bewegingslessen

Op dinsdag  23 en donderdag 25 juni verzorgden 5 teamplayers en 2 voeding en diëtetiek stagiairs lessen voor de jongeren van Schakenbosch. Deze  gecombineerde voedings- en bewegingslessen vormden de afsluiting van hun stageproject onder leiding van Matthijs Wils (gezondheidscoach).

Voeding
‘Ons doel was om de jongeren iets bij te leren en ik denk dat bij de meeste wel iets uit de les is blijven hangen,’ zegt Fieke. ‘We vonden het heel leuk om de lessen te geven.’ Er was een kennisquiz in Kahoot. ‘Een van de vragen was of er meer suiker in energy drink of in AA zit. De meesten dachten energy drink en waren verbaasd toen het de AA bleek te zijn.’

De stagiairs hadden ook een opdrachtenspel met puzzels met plaatjes, die opgelost moest worden. Bijvoorbeeld zoek de plaatjes van de vuistregels van voeding. Een van de vuistregels is: Eet zoveel fruit per dag als in een hand past.  Door logica en samenwerken en een competitief aspect konden zij de sleutel vinden van het kistje met de laatste opdracht. De winnende tijd werd behaald door de jongeren van groep 7. Zij hadden goed samen gewerkt en in 6:20 minuten de opdrachten opgelost.

‘Een aantal jongeren zei wel dat ze het ‘allemaal niet boeiend’ vonden, maar iedereen had wel heel goed meegedaan!’

Sport
De sportstagiairs hadden op het grote grasveld met de jongeren van ieder groep met pijl en boog actief gespeeld (archerytag). De jongeren vonden het leuk dat ze iets anders op school kregen dan dat ze normaal krijgen.

Zomerprogramma
Omdat Fieke en Lisanne het zo leuk vonden om deze lessen te geven en de lessen ook aansloegen, hebben zij besloten in het zomerprogramma ook nog twee keer les aan alle groepen te geven. Tijdens deze lessen zullen zij waarschijnlijk het opdrachtenspel  weer terug laten komen, omdat de jongeren daar zo enthousiast over waren.

Magazine
De afgelopen maanden hebben Fieke, Ferdy en Lisanne van de opleiding voeding en diëtetiek samen met de stagiaire HALO gewerkt aan het magazine “Weet wat je eet". Dit is een magazine vol met tips voor het maken van gezonde keuzes en voorbeeldrecepten. Tijdens de voedings- en bewegingslessen hebben de jongeren een eerste kennismaking gekregen met voorbeelden uit dit magazine. Vanaf september zullen 6 nieuwe  teamplayers verder gaan met de implementatie, de voorlichting en de stimulans van gezonde voeding in combinatie met bewegen.