Veel aandacht voor hygiëne


De maatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus treffen iedereen, ook de jongeren en medewerkers bij Schakenbosch. Schakenbosch heeft 12 groepen met in totaal ruim 100 jongeren. De zorg voor hen gaat gewoon door, maar wat zijn de gevolgen?  Welk effect hebben de maatregelen op hun dag? s

Hygiëne
De richtlijnen van het RIVM worden ook bij Schakenbosch opgevolgd: veel handen wassen, afstand houden, papieren zakdoekjes gebruiken en niezen in je elleboog. En ook wat even niet meer kan: geen handen schudden,  zo weinig mogelijk je gezicht aanraken en niet dicht bijelkaar zitten. Overal hangen posters om iedereen te helpen herinneren. 

‘Wij hebben alle jongeren goed uitgelegd waarom het zo belangrijk is.’ 

Op enkele groepen zijn de jongeren op eigen initiatief begonnen met een gezamenlijk schoonmaakuurtje. Dan maken ze de eigen kamer extra schoon en alle handvatten en tafels. ‘Lekker met een muziekje erbij’. 

In de ochtend krijgt iedereen een stempel op zijn hand, ook de groepsleiding. Als de stempel er in de avond nog op zit, heb je dus te weinig je handen gewassen. Het is een creatieve methode om iedereen te helpen herinneren vaak handen te wassen.

Activiteiten
Normaal gesproken krijgen jongeren onderwijs op maat, op het eigen niveau, op het Schakenbosch College op het terrein. Dit kan nu even niet. Wij willen niet dat jongeren van verschillende groepen doorelkaar mengen. Zij krijgen nu per leefgroep lessen of activiteiten aangeboden, zoals badzout maken, voetballen, mountainbiken. Er is extra aandacht voor de leerlingen, die voor een diploma of hun eindexamen zitten.

Therapie
Alle therapieën gaan zoveel mogelijk door. Alleen als jongeren verkouden zijn en of koorts hebben of de therapeut luchtwegklachten met koorts heeft, gaat het niet door. De weerbaarheidstraining in groepsverband is stopgezet. Wel is er nog individueel weerbaarheidstraining. 
Sommige therapieën of diagnostiek wordt telefonisch of met beeldbellen gegeven.