Rookvrij !

Op donderdag 1 oktober 2020, de start van stoptober, was het zo ver: Schakenbosch werd helemaal rookvrij! Samen met medewerkers en jongeren luidden wij het nieuwe beleid feestelijk in.

Ik doe mee !
Een gezonde leefomgeving voor onze jongeren vinden wij belangrijk. Een rookvrij-beleid hoort daarbij. Maar dit gaat niet zomaar. Het betekent een inzet van iedereen op Schakenbosch. Vanaf 1 oktober zal niemand meer roken op het terrein, maar ook helpen en ondersteunen we jongeren als ze het even moeilijk hebben.  

Om te laten zien dat we ons gaan inzetten voor een rookvrij Schakenbosch zetten medewerkers en jongeren hun handtekening op een spandoek van rookvrije generatie. In grote letters stond daarbij: 'ik doe mee !'

"Wij zijn heel blij dat we samen kunnen bijdragen aan een rookvrije generatie en een gezonde leefomgeving voor onze jongeren," aldus Suzanne Punt, manager behandelzaken. 

Feestelijk van start
Voor alle medewerkers en jongeren was er een goody bag, gevuld met kleine dingetjes voor de moeilijke momenten. Dit waren o.a. mintsnoepjes, een stressballetje, een lolly, een armbandje en zoethout. Grappig was dat sommige jongeren moesten lachen, omdat ze een tak in hun goody bag hadden gevonden. 

Voor alle jongeren was er ook een klein whiteboard. Hierop kunnen ze opschrijven wat hun persoonlijke doelen zijn.

Opruimen en opfleuren
Op 1 oktober gingen begeleiders en jongeren samen aan de slag met opruimen. De rookplekken op de balkons of terrassen werden ontruimd en peuken opgeveegd. 

Maar daarvoor in de plaats kwamen ook leuke dingen terug. Elke groep kreeg een kruidentuintje om het terras op te fleuren en op het grasveld buiten werd een chill-plek ingericht met een nieuw bankje.  

Ideeën uit de jongerenraad van Schakenbosch
Samen met de jongeren is toegewerkt naar de startdatum van een rookvrij Schakenbosch. Er is veel gepraat, zowel individueel als in de groepen. Rookmomenten werden de laatste maanden stapsgewijs afgebouwd. En, in de laatste vergadering van de jongerenraad van Schakenbosch is er nogmaals uitgebreid gesproken over het nieuwe rookvrij-beleid. 

‘Wat helpt op moeilijke momenten?’, werd gevraagd. En de ideeën waren er zeker. Genoemd werden onder andere: afleiding zoeken, sporten, even je ouders mogen bellen, iets leuks doen buiten de poort, naar muziek luisteren en steun van je mentor. 

‘Maar,’ zo zei een van de jongeren uit de raad, ‘bij de ene jongere werkt de ene manier beter dan bij de ander.’ Het is daarom belangrijk om te overleggen met de jongere zelf wat hij of zij wel en niet kan doen als alternatief om stress te verminderen. Een mentor of een andere vertrouwde jeugdzorgwerker kent de jongere vaak goed en kan daarom beter helpen.

‘En wat helpt niet? Waardoor krijg je trek in een sigaret?’ was de volgende vraag. De jongeren uit de raad antwoordden: ‘Als je anderen ziet roken, als je sigarettenrook ruikt, na het eten en als je je niet fijn voelt of stress hebt.’

De jongeren stelden voor dat er lessen gegeven worden in de klas over niet-roken. Een goed idee vonden ook de aanwezige begeleiders.

Start van betekenis
'Rookvrij opgroeien willen wij vanzelfsprekend maken,' stelt de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’. Schakenbosch deelt deze ambitie en met haar nieuwe rookvrij-beleid draagt Schakenbosch haar steentje bij. 

'De start die we met elkaar hebben gemaakt op 1 oktober is van grote betekenis. We gaan samen het goede voorbeeld geven, elkaar steunen en inspireren. Daar gaan we ons de komende tijd hard voor inzetten.'