Leren en Ontwikkelen

Ieder kind wil leren. Daar zijn wij van overtuigd. Maar wat kun je doen wanneer een jongere complexe problemen heeft en een schooldag (nog) niet aankan? Speciaal voor deze jongeren is  Schakenbosch vorig jaar het project ‘Leren en Ontwikkelen’ gestart. Het project blijkt uniek en de resultaten zijn veelbelovend.

Tijdens de Focusdag in Rotterdam deelden de collega's van Leren en Ontwikkelen hun visie en ervaringen met de zaal tijdens een interactieve bijeenkomst. 'Ik ben er trots op dat ik vanaf het begin bij dit project ben betrokken,' aldus jeugdzorgwerker Edwin van der Wees

Ontstaan vanuit een hulpvraag
Denk aan jongeren met een hoog wegloop-risico of jongeren die gevoelig zijn voor de prikkels van drukte in een klas of jongeren met een hoger agressieniveau of die om welke reden dan ook niet geschikt zijn om onderwijs te volgen. Deze jongeren bleven op de groep, wat uiteindelijk resulteerde in verveling en daardoor een verhoogde kans op weglopen en agressie. Er moest een oplossing komen.

Wij draaien het om 
Wanneer een 'standaard' dagbesteding of klassikaal onderwijs niet werkt, moet je het anders doen. Het is menselijk om oplossend te denken. De valkuil hiervan is dat de oplossing soms niet de oplossing is waar onze jongeren blij van worden. Leren en Ontwikkelen gaat uit van de jongere en draait het om.
Wij proberen erachter te komen waar de interesse of ambitie ligt en proberen daar een klein concreet leerdoel van te maken dat vertaald wordt naar een traject van 6 weken en beloond wordt met een certificaat. Voor de jongeren is de motivatie om iets te bereiken veel groter nu ze iets kunnen doen wat hen interesseert en haalbaar lijkt. Met het bereiken van hun doel ervaren ze een succes. Iets wat ze vaak niet eerder hebben gehad.

Enkele voorbeelden:
* soepproject: verse ingredienten kopen en soep bereiden
* kunstwerken maken
* demonteren en opknappen van fietsen
* huiswerk begeleiding
* wie ben ik -boekje

Uniek
Wat maakt Leren en Ontwikkelen anders? Het team bestaat uit creatieve geesten die de mogelijkheid, ruimte en vrijheid hebben gekregen om echt 'out of the box' te mogen handelen en maatwerk te mogen bieden. 

Focusdag
Tijdens de Focusdag in Rotterdam op 8 april jl. deelden de collega's van Leren en Ontwikkelen hun visie en ervaringen met circa 30 belangstellenden in de zaal. Er was veel verbazing dat wat Schakenbosch doet in het project Leren en Ontwikkelen, verder nog niet bestaat.
Aan de hand van een casus werd het publiek aan het werk gezet. Het bleek lastig voor de aanwezigen om oplossingen te bedenken buiten de vaste kaders van zorg en onderwijs en om te denken in mogelijkheden in plaats van in onmogelijkheden.