Gitaar als verjaardagscadeau

Op 20 februari werd een meisje bij Schakenbosch heel erg blij. Ze kreeg een gitaar voor haar 14e verjaardag. De aanschaf is gezamenlijk betaald door Nationaal Fonds Kinderhulp, de William Schrikker Groep en Schakenbosch.

Het meisje volgde al enige tijd muziektherapie. Ze mocht kiezen uit diverse instrumenten, maar vond de gitaar het leukst. Muziektherapeut Shady Beek vertelt dat ze vaak emotioneel ontregeld raakt en dan verbaal en fysiek agressief kan worden, maar niet tijdens therapie. ‘Wanneer ze gitaar speelt, zie je haar rustig worden.’

Zelf had het meisje ook een gitaar, maar hij was kapot. Toen ze hem een keer meebracht naar therapie, bleek hij ook niet te repareren. Dat was erg jammer, maar voor haar verjaardag kreeg ze dus een nieuwe. Vol trots bracht ze hem mee naar muziektherapie. Nu kan ze ook op haar kamer gitaar spelen en als gevolg van het maken van muziek rust ervaren en emoties reguleren. ‘En dat is prachtig,’ aldus Shady.

Met muziektherapie werken de jongeren samen met de therapeut aan behandeldoelen, zoals emotieregulatie, leren uitten, ontspannen of versterken van zelfverzekerdheid. Als na een periode de jongeren zo veel hebben geleerd dat de doelen bereikt zijn, houdt de muziektherapie helaas op. Gelukkig biedt het vrijetijdsprogramma van Schakenbosch ook veel activiteiten met muziek. Er is bijvoorbeeld een brassband, een workshop beat maken en een workshop liedjes schrijven.