Arbeidsvaardigheden oefenen op het Werkplein

Een groep jongeren bij Schakenbosch, veelal met een lichte verstandelijke beperking, is niet geschikt voor regulier vervolgonderwijs of regulier werk. Zij stromen uit naar een beschutte werkplek of dagbesteding. Voor hen is de stap naar een externe vervolgplek erg groot. Het Schakenbosch College begeleidt hen zo goed als mogelijk. Voor dit doel is de school onlangs gestart met een Werkplein.

‘Erg mooi dat de jongeren op een veilige en vertrouwde plek kunnen oefenen.’

In een van de lokalen van het Schakenbosch College, het Werkplein, kunnen leerlingen oefenen met arbeidsvaardigheden aan de hand van leskisten. Momenteel zijn er leskisten voor sorteren, techniek en inpakken. Ook is er een niveaumeting om het traject mee te beginnen. 

Daarnaast zoekt het Schakenbosch College samenwerking met bedrijven die productie-opdrachten hebben, zodat de leerlingen échte praktijkervaring kunnen opdoen. Voor het bedrijf CleanLease hebben de leerlingen chocolaatjes ingepakt en linnengoed gevouwen. Omdat het om echt werk gaat, helpt het voor de motivatie en de beeldvorming. 

Maar wat oefenen zij nog meer op het Werkplein? Belangrijke vaardigheden, zoals: afspraken nakomen, representativiteit, doorzettingsvermogen, samenwerken en collegialiteit, communiceren, nauwkeurigheid, zelfstandigheid, stressbestendigheid en flexibiliteit.

‘We zijn erg trots op het Werkplein’, aldus een van de docenten. Maar er zijn nog meer ambities voor het Werkplein. In de toekomst kunnen leerlingen van andere leerniveaus wellicht ook meedoen, bijvoorbeeld voor een interne stage. Dit kan werken om de overstap te vergemakkelijken naar een zelfstandige externe stage.