Actief eten!

Op donderdag 12 november jl. hadden de Teamplayers een dag georganiseerd waarin voeding en sport centraal stonden, onder leiding van Lisanne Warmerdam 4e jaars stagiaire voeding & diëtetiek en Matthijs Wils, gezondheidscoach. Actief eten! was het motto. Speciaal voor de introductie van het nieuwe Weet wat je eet! – magazine was er een proeverij en waren er sport- en spelactiviteiten.

Proeverij
Op het centrale plein was een kleine proeverij. Er waren bijvoorbeeld spinazie-kiwi-smoothies en havermoutpannenkoekjes met geroosterde wortel. Jongeren konden met de nieuwe gerechten kennis maken. Nieuw en anders is natuurlijk een beetje spannend. De jongeren konden allerlei verschillende smaken proeven. Een jongere was verbaasd bij het proeven: “Huh heb ik net echt wortel gegeten?”

Vanwege de corona-maatregelen waren de activiteiten per groep georganiseerd en vond de proeverij buiten plaats. De groepen kwamen om de beurt proeven en kregen dan het nieuwe Weet wat je eet! – magazine boordevol recepten overhandigd. 

“Staat het recept van de smoothie erin? Dan ga ik aan de gastvrouw vragen of ze die ook een keer wil maken.” Op elke groep zorgt namelijk een gastvrouw of -heer voor het avondeten. Verrast door de reacties reageerde een van de gastvrouwen: “Vonden de jongeren van mijn groep dit echt lekker?”

Beweging
Naast lekker eten was er nog vanalles te doen. Sport en spel is niet alleen leuk, maar jongeren leren ook dat bewegen gezond is. Er waren opdrachten zoals een bal in een pilon werpen en touwtje springen. Er werd actief meegedaan. 

Wedstrijd
Later in de middag kreeg iedere groep hetzelfde voedselpakket aangeboden met de ingrediënten van een recept tagliatelle met broccoli roomkaassaus uit het nieuwe Weet wat je eet! – magazine. De tagliatelle was voor vandaag vervangen door volkoren en witte spaghetti om daar verse basilicum bij te voegen. Rond 18.00 uur ging een jury langs iedere groep om het resultaat te proeven, te zien en te horen hoe iedere groep daar zijn eigen draai aan had gegeven. 

Drie groepen 3, 6, en 10  kregen een prijs: een kaartspel voor op de groep met een toepasselijke titels: Kakkerlakken salade, kakkerlakken poker en kakkerlakken dans. Wij zijn benieuwd wie er al mee gespeeld heeft.

Weet wat je eet! 
Het Weet wat je eet! – magazine is ontwikkeld door vier stagiaires van de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Het magazine bevat vele gezonde receptideeën, maar ook achtergrondinformatie over bepaalde voedingsstoffen en producten. Het is een losbladig magazine waardoor het mogelijk is om enkele recepten voor te leggen aan de jongeren en ze kunnen worden betrokken in de keuze voor het avondeten. 

Bij het geven van het magazine reageerde een jongere: “Oehh moet je kijken er staan ook dingen over de moestuin in!”

Voor de gastvrouwen en -heren is het een bron van inspiratie voor gezonde maaltijden. Het maakt het voor hen makkelijker om gezonde, lekkere en afwisselende maaltijden bij hun groep op tafel te zetten. ‘Het zijn vaak de kleine veranderingen die het makkelijk maken om de gezondere keus te maken bij elke maaltijd.’ 

Gezonde leefstijl
Gezonde voeding en lekker bewegen passen in een gezonde leefstijl. Gezondheidscoach Matthijs Wils legt uit: ‘Voeding is zoveel. Het is van invloed op heel je gestel.’ Matthijs is een voorstander van veel variatie is en vindt het belangrijk dat we een gevarieerd eetpatroon bij jongeren aanbieden en stimuleren. Matthijs zegt: “Wij hopen dat met deze introductie het Weet wat je eet! – magazine regelmatig op de groepen en op de school gebruikt gaat worden om  ideeën op te doen  en om te praten over voedsel en gezondheid bij de gesprekken over een gezonde  leefstijl.”