Aandacht voor kindermishandeling

Van 16 t/m 22 november was het de landelijke Week tegen Kindermishandeling. Een belangrijke week. Een team van collega's van Schakenbosch, het Meldingsteam seksualiteit, kindermishandeling en huiselijk geweld, brengt het onderwerp actief onder de aandacht.

De afgelopen jaren hebben we binnen Schakenbosch diverse activiteiten georganiseerd, o.a. lezingen van gastsprekers en ervaringsdeskundigen. Dit jaar moest dat anders vanwege de coronamaatregelen, maar juist dit jaar is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan kindermishandeling. Veel mensen zitten dicht op elkaar. Er is minder zicht op gezinnen, bijvoorbeeld omdat hulpverleners minder op huisbezoek mogen, de scholen een tijd dicht zijn geweest, etc.. In Nederland groeit circa 3% van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties.

Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. In de Week tegen Kindermishandeling wordt niet alleen aandacht gevraagd voor de aard en omvang van het probleem, maar vooral ook voor wat we kunnen doen om de aanpak van kindermishandeling te versterken.

'Leren van elkaar' was het thema dit jaar. En dat is wat we hebben gedaan door inspiratie en ervaringsverhalen dit jaar digitaal te delen. Tijdens deze week ging het over alle vormen van kindermishandeling, of het nu verwaarlozing, mishandeling of seksueel misbruik betreft. Of dat kinderen getuige zijn van huiselijk geweld.

Ook op zoek naar inspirerende verhalen? Op de website van de Week tegen kindermishandeling kunt u verhalen van professionals, ouders en kinderen nalezen. Ook vindt u er diverse Podcasts.